Dlaczego lubimy torturować się ostrym jedzeniem?
Co to za dziwaczna praktyka związana z jedzeniem ekstremalnie ostrych rzeczy? Dlaczego z własnej woli szukamy smaków, które parzą język, a czasem nawet – dosłownie – wywołują ból? Czemu dla chwili hedonizmu, rezygnujemy ze zdrowego rozsądku? I czy to wszystko jest tego warte?
Jedzenie, które sprawia ból
Związki chemiczne zawarte w chili, wasabi, mentolu czy napojach gazowanych pobudzają receptory bólowe w naszych komórkach nerwowych. Kapsaicyna, która jest głównym związkiem odpowiedzialnym za ostry smak chili, pobudza receptory TRPV1, co powoduje odczucie pieczenia i bólu. Natomiast izotiocyjaniany, które występują w wasabi i musztardzie, działają na receptory TRPA1 i wywołują uczucie zimnego oparzenia, a nawet bólu głowy. Czemu, mając świadomośc tego wszystkiego, tak wiele osób wykazuje wyraźne skłonności do spożywania – czasami wręcz ekstremalnie – ostrego jedzenia?
Dlaczego sami sobie to robimy?
Wasabi, sos chili, sproszkowane papryczki jalapeno, bez dwóch zdań, te dodatki potrafią nadać daniom wyrazistości i intensywności smaku, a nam niosą moc niezapomnianych doznań, po ból włącznie.
Spożywanie ostrej żywności powoduje uwalnianie endorfin, czyli hormonów szczęścia, które wpływają na nasz nastrój i poziom energii. Zaś dopamina odpowiada za to, że ból wydaje się być nawet całkiem przyjemny. Badania dowodzą, że odczuwanie bólu i przyjemności aktywuje te same obszary mózgu, co może prowadzić do odczuwania przyjemności w wyniku bodźców bólowych.
Cóż, widać między przyjemnością a bólem istnieje tylko cienka granica.
Przyjemna tortura
Ludzie nauczyli się zmienić nieprzyjemne doznania w coś przyjemnego i ekscytującego. Przykładem może być choćby przejażdżka na diabelskim młynie, skoki ze spadochronem, oglądanie horrorów czy, wspomniane już, pałaszowanie papryczek jalapeno.
Nasze odczucia ostrości i pieczenia w ustach przy jedzeniu np. chili i wasabi, zależą od indywidualnej wrażliwości na te substancje, ale także od naszego nawyku spożywania ostrych potraw. Osoby, które regularnie jedzą pikantne jedzenie, są mniej wrażliwe na odczucia bólu i pieczenia w porównaniu z osobami, które rzadko po nie sięgają. Jeśli chcesz nauczyć się lubić ostre potrawy, zacznij od małych kroków. Z czasem organizm przyzwyczai się do ostrzejszych smaków i zminimalizuje uczucie dyskomfortu, a pikantne przyprawy i sosy mogą się stać twoimi ulubionymi.